Osborne 1 computer viert 30ste verjaardag

Osborne 1 computer viert 30ste verjaardag

Deze Osborne 1 (Adam Osborne), die vandaag zijn dertigste verjaardag viert heb ik ook nog gehad. Het was niet mijn eerste computer en zeker niet mijn laatste. De Osborne was een draagbare computer van 11 kilo.

Specificaties Osborne:
4MHz Zilog Z80 processor
64KB geheugen
5.25” floppy diskdrives
5 inch CRT-scherm (52 tekens en 24 regels)
parallelle poort
seriële poort
CP/M 2.2 besturingssysteem

Programma’s op de Osborne:
WordStar
SuperCalc
Basic van Microsoft

Wie kent deze nog:
10 print "Hello World"
20 goto 10
run

Lang heb ik deze Osborne natuurlijk niet gehad, net zoals nu nog steeds volgen de nieuwe modellen snel. Mijn huidige smart phone is trouwens 1000x krachtiger dan deze. Je hoort mij ook niet zeggen dat vroeger alles beter was. :)

Bekijk hier een Youtube van de Osborne 1.

Written by Pieter Knuvers