Wifi control voor de Roomba

Wifi control voor de Roomba

Het Nederlandse bedrijf www.thinkingcleaner.com is bezig met het ontwikkelen van een WiFi controller voor de Roomba 500 en 600 series.
Al jaren is het goed besturen van de Roomba via Domotica een wens van vele Roomba bezitters. Er waren wel oplossingen maar de meeste waren moeilijke constructies waarvoor je de Roomba ook behoorlijk moest verbouwen. Met de oplossing van Thinkingcleaner wordt een Wifi controller op de bestaande IO connector van de Roomba aangesloten en de bovenplaat vervangen door een nieuwe met een uitsparing voor de WiFi controller.

Thinkingcleaner wil het volgende realiseren:

 • Adds Wifi to your Roomba
 • Roomba remote control
 • iPhone┬«, Andriod┬« and web based apps available
 • Easy schedule setup, even on Roomba’s without scheduler
 • Get notifications from your Roomba
 • World wide access through our Thinking sync servers
 • Restart cleaning after charging (for large rooms).
 • Easy to link to home automation systems (Some plugins available).
 • Over the air firmware updates. Ready for future enhancements and features.

 • Ik denk dat de meeste geboden opties geweldig zijn, echter een aantal zaken zijn nog niet duidelijk. Zo staat er bijvoorbeeld dat je de Roomba wereldwijd kunt besturen via de Thinkingcleaner servers. Kijk dat zijn zaken waar de Domotica community niet blij mee is. Dit als optie bieden is Ok, echter wereldwijd besturen via je eigen server moet ook mogelijk zijn. Email berichten krijgen dat je Roomba is gestart is leuk maar local IP:poortnummer notificaties krijgen is beter en maakt integratie met je eigen Domotica applicatie veel gemakkelijker.
  Nu heb ik een Roomba 560 en een 780, deze oplossing is niet geschikt voor de Roomba 700 series. Op zich is de hard en software compatible, maar het probleem bij de 700 serie is mechanisch. Het is de plek van de connector, die zit onder het handvat. Op die plek kun je geen WiFi print inprikken. Op zich is er in de 700 serie wel plek voor een print onder het middenstuk maar dan moet het printje met een losse connector met draden aangesloten worden. Hopelijk vindt Thinkingcleaner hier ook een oplossing voor, een platte connector met een kabeltje die direct de vervangende bovenplaat in gaat kan een optie zijn.
  Via de site van thinkingcleaner.com kun je nu nog aangeven wat jij vindt wat de WiFi controller allemaal moet kunnen.
  De prijs zal waarschijnlijk een bedrag rond de 100 euro worden, dat is inclusief de vervangende bovenplaat.

  Update:
  Er is een vergelijkende oplossing van Roomba-WiFi echter zonder de vervangende top plaat. Dat laatste is wel een groot minpunt, want een open en blote WiFi controller gaat voor problemen zorgen.
  Maar het aansturen via TCP (2-way) lijkt wel precies wat ik wil!

  Developers Socket TCP/IP (Gateway mode)
  Roomba Wi-Fi Remote module has an enabled TCP 9001 port for applications developed as client-server. The device starts working in this mode when port 9001 detects new connection, disabling the web server until disconnected. Baud rate configuration is automatically set and developers are able to use this port just sending SCI commands to control the Roomba.

  ff kijken of ik deze snel kan bestellen om uit te proberen.
  Ja dus zie hier

  Written by Pieter Knuvers